Дни на действие: протест в Брюксел в защита на устойчивите хранително-вкусови системи

Протест в защита на устойчивите хранително-вкусови системи

КОГА? 8.11.2023, 16:30 ч.

КЪДЕ? Площад „Люксембург“, Брюксел

Хранително-вкусовите ни системи са повредени, не работят в полза на гражданите на ЕС. Над 20% от гражданите в Европа не могат да си позволят здравословна храна (или нямат достъп до такава). Цените в супермаркетите растат, но не и приходите на производителите на храни. 37% от земеделските стопанства и ферми в Европа са престанали да работят за последните 15 години. За сметка на това индустриалните земеделски гиганти бележат огромни печалби. Пестициди разрушават почвите и увреждат здравето на хората, а биоразнообразието страда. Най-засегнати от тях са работниците в селското стопанство, които трябва ежедневно да се борят с индустриалния капан. Фермите за животни продължават с нехуманните си практики, а в резултат на всичко това климатичните промени се задълбочават.

Какво правят европейските институции междувременно? Отстъпват от Закона за устойчиви хранителни системи. Проектозаконът, подготвян от Европейската комисия, няма да се разглежда преди европейските избори догодина. Още една година в протакане на изключително необходими мерки. Този закон е ключов елемент от стратегията „От фермата до трапезата“, част от Зелената сделка. Основната му цел е да ускори и улесни прехода към по-устойчиво производство на хранителни стоки, тяхното разпространение и потребление. Първоначално той трябваше да бъде обсъден през третото тримесечие на 2023-та.

Ние, европейските граждани помним обещанията, които се раздават щедро, но след това не се изпълняват, както следва.

Ето защо коалицията „По-добра храна, по-добро земеделие“, част от която е и СТЕП, ще се съберем в Брюксел на 8-ми ноември, за да покажем още веднъж как искаме да изглеждат бъдещите хранително-вкусови системи:

  • Всеки трябва да има достъп и да може да си позволи висококачествена и здравословна храна.
  • Земеделието с агроекология е лесен избор. Пестицидите също са лесен избор, но с много горчива цена.
  • Хората трябва да се хранят повече с местни продукти, които са по-благоприятни за смекчаването на климатичните промени.
  • Земеделските производители трябва да получават честно заплащане при устойчивото производство на храни.
  • Политиците трябва да поставят фермерите и гражданите на ЕС над интересите на големите агро корпорации.

Още по темата:

Гражданите на ЕС с призив за по-добри хранително-вкусови системи

13 агроекологични принципа за устойчиви хранително-вкусови системи

Нови хранително-вкусови системи в ЕС и защо те са важни?