Eфектът на агроекологията върху биоразнообразието и смекчаване на климатичните изменения (УЕБИНАР)
Дата: 13.01.2025
Час: 11:00 ч.
Работен език: английски
Знаем, че селскостопанския сектор често има вредно въздействие върху биоразнообразието и околната среда. Нужни са алтернативни и по-устойчиви земеделски системи, с грижа и внимание към почвите и природата.
Как да продължим да произвеждаме храни, докато същевременно се фокусираме върху обществените блага, които селското стопанство може да осигури като добавена стойност?
Агроекологията се основава на набор от принципи, свързани с устойчиво производство на храни. Следването на някои от тези принципи ще доведе до възприемането на по-екологични практики, до подобряване и увеличаване на ползите от ландшафта.
За да се провери дали акроекологичните системи и практики водят до увеличаване на биоразнообразието и смекчаването на изменението на климата в сравнение с конвенционалните такива, беше проведен мета-анализ с помощта на данни от 172 проучвания по темата в Европа.
Проучването установи, че:
- Има положителен ефект върху биоразнообразието и смекчаването на липата като цяло.
- Бяха открити положителни въздействия върху биоразнообразието във всички изследвани групи организми.
- Има положителен ефект за съхранението на въглерод и за намаляване на азотните емисии (N2O).
До края на уебинара ще научите:
- Какъв е ефекта на агроекологията върху климатичните промени и биоразнообразието.
- Примери за агороекологични интервенции, които могат да допринесат за смекчаване на климатичните промени и опазване на биоразнообразието.
- Полезна литература по темата.