Eфектът на агроекологията върху биоразнообразието и смекчаване на климатичните изменения (УЕБИНАР)

Дата: 13.01.2025  

Час: 11:00 ч.

Линк за регистрация

Работен език: английски

Знаем, че селскостопанския сектор често има вредно въздействие върху биоразнообразието и околната среда. Нужни са алтернативни и по-устойчиви земеделски системи, с грижа и внимание към почвите и  природата.

Как да продължим да произвеждаме храни, докато същевременно се фокусираме върху обществените блага, които селското стопанство може да осигури като добавена стойност?

Агроекологията се основава на набор от принципи, свързани с устойчиво производство на храни. Следването на някои от тези принципи ще доведе до възприемането на по-екологични практики, до подобряване и увеличаване на ползите от ландшафта.

За да се провери дали акроекологичните системи и практики водят до увеличаване на биоразнообразието и смекчаването на изменението на климата в сравнение с конвенционалните такива, беше проведен мета-анализ с помощта на данни от 172 проучвания по темата в Европа.

Проучването установи, че:

  • Има положителен ефект върху биоразнообразието и смекчаването на липата като цяло.
  • Бяха открити положителни въздействия върху биоразнообразието във всички изследвани групи организми.
  • Има положителен ефект за съхранението на въглерод и за намаляване на азотните емисии (N2O).

До края на уебинара ще научите:

  • Какъв е ефекта на агроекологията върху климатичните промени и биоразнообразието.
  • Примери за агороекологични интервенции, които могат да допринесат за смекчаване на климатичните промени и опазване на биоразнообразието.
  • Полезна литература по темата.