Европейските граждани призовават за навременно законодателство за устойчиви хранителни системи

286 европейски неправителствени организации призоваха председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен да се придържа към графика на Закона за устойчиви хранителни системи. Това се случи с отворено писмо, изпратено на 10 февруари. Вижте пълия текст тук.

Лобистката съпротива срещу политиките за устойчиви храни заплашва да провали процеса за закон на ЕС за устойчиви хранителни системи. Геополитическата криза, породена от войната в Украйна, се използва като аргумент от много създатели на политики за отслабване на стратегията „От фермата да трапезата“. Но именно тя е в основата за прехода към по-справедлива, здравословна и екологично чиста храна чрез изграждането на среда, която поддържа здравето на хората и защитава планетата.

Какво представлява законодателството на ЕС за устойчиви хранителни системи?

Начинът, по който произвеждаме и консумираме храна е не само неустойчив, но и вреден за собственото ни здраве. Понастоящем нашите хранителни системи са отговорни за 34% от глобалните емисии на парникови газове, за огромната загуба на биоразнообразие и за нездравословните диети, водещи до смъртта на 1 от 5 европейци.

За да се справи с това, Европейската комисия работи върху законодателна рамка на ЕС за устойчиви хранителни системи към септември 2023 г. Този закон има потенциала да даде възможност на всички граждани на ЕС да получат достъп до по-справедлива, здравословна и екологично чиста храна чрез насърчаване на хранителна среда, която поддържа здравето на хората и защитава планетата.

На този фон 286 организации издадоха отворено писмо, призоваващо председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да гарантира, че предложението на Комисията ще бъде представено до септември 2023 г., както е планирано.

Защо имаме нужда от това писмо?

Наскоро изтекъл вътрешен документ на Комисията показа, че има силна политическа съпротива срещу този закон, която може да му попречи. С цените на храните, които скачат стремглаво и ескалиращото унищожаване на природата, ЕС не може да си позволи да поеме цената на бездействието.

Писмото може да бъде прочетено тук.