Фестивал на ферментационните продукти от Северозапада, 4-5 юни 2022

За пета поредна година в Северозападна България ще се проведе Фестивалът на ферментационните продукти. Събитието ще се състои в рамките на два дни – 4-5 юни, в село Превала, общ. Монтана.

Фестивалът е събитие за храни и напитки, произведени по традиционни рецепти с помощта на ферментационни процеси – натурални вина, крафт бира, ръчно изработени сирена, кисело мляко, туршии, хляб с квас. Организаторите обещават дегустации на продукти, работилници за това как да си направим сами ферментационни продукти, беседи, музика и много забавление.

Записване то за участие като изложител става през сайта на фестивала, който можете да намерите по-долу. Таксата за участие за изложители е 10 лв.

Какво представлява ферментацията?

Това е естествен процес, при който специфични бактерии и дрожди превръщат въглехидратите в алкохол или органични киселини. Процесът се използва от векове за запазване на храни, без охлаждане.

Смята се, че първият човек, използвал ферментацията е китайския император Шенонг (3000 BC). Той открил, че ориз и пшеница ферментират, когато се оставят във вода, близо до разлагащи се листа или слама. Откритието му довело до приготвянето на бирата, а също и други храни, като соев сос и оцет.

След откриването на пастьоризацията и хладилниците, ролята на ферментацията започнала да намалява. А с въвеждането на масовото производство станало много по-лесно да се използва стандартизиран начин на запазване на храната. В днешно време, с възраждането на интереса към органични и местно произведени храни, хората отново се завръщат към ферментацията. Това вече не е свързано толкова с икономически причини, а е въпрос на осъзнаване, че има много ползи за здравето, свързани с живите, ферментирали храни като например комбуча или кефир.

Ползите от ферментацията

При ферментационният процес се размножават така наречените добри бактерии, които пък не позволяват появата на лошите. Тези добри бактерии могат да се открият в киселото мляко, квасената сметана, квасения хляб и т.н. ферментирали храни. Те подобряват храносмилането и цялостното здраве на чревния тракт, което се асоциира с общо повишаване на имунитета. Човешкият организъм е привикнал на ферментирали храни в течение на почти цялото съществуване на човечеството.

За повече информация за фестивала и програмата:

https://fermentfestbg.com/