HNV Link

Заключителна конференция по проект HNV Link - основни изводи и препоръки за ОСП след 2020 г.

Експерти от СТЕП и партньори по проект HNV Link от района на знанието „Западна Стара планина“ взеха участие в заключителната конференция на проекта в Монпелие, Франция. Повече от  130 експерти, изследователи, фермери, представители на европейските институции и др.  дискутираха  предизвикателствата пред земеделието с висока природна стойност и необходимостта от съвместни дейности и иновации за опазването и развитието му.

Български

Заключителна конференция по проект HNV Link – „Земеделие с Висока Природна Стойност: Обучение, Иновации и Знания“

На  31 януари 2019 г. в Монпелие, Франция, ще се проведе заключителната конференция  по проект HNV Link – „Земеделие с Висока Природна Стойност: Обучение, Иновации и Знания“, финансиран по програма Хоризонт 2020 на ЕС.

Основните цели на конференцията са:

  • Да се повиши осведомеността за значимостта на земеделието с висока природна стойност заобществото (в екологичен, социален и икономически аспект) и за ролята на иновациите за поддържането му;

Български

Брошури и кратки филмчета за иновации за земеделие с висока природна стойност по проект HNV Link

В рамките на проект HNV Link са разработени 20 брошури  и кратки филмчета за иновации за земеделие с висока природна стойност от десетте Района  на знанието.

Брошурите може да  намерите тук, а филмчетата  - тук.

Български

Регионалната среща по проект HNV Link събра съмишленици за развитие на земеделието с ВПС в Западна Стара планина

На 9 ноември 2018 г. в хотелски комплекс „Тодорини кукли“ в с.Спанчевци,  се събраха над 30 представители на различни заинтересовани страни за обсъждане на възможните подходи  за насърчаване и развитие на иновативно ВПС земеделие в Западна Стара планина.

Български

Българските иновации за земеделие с висока природна стойност от проект „HNV Link“ бяха представени на международната научна конференция „Европейско земеделие и стойност на хранително-вкусовата верига: динамика и иновации“

Янка Казакова, координатор на проект „HNV Link“  за България, представи българските иновации за земеделие с висока природна стойност  от района на знанието Западна Стара Планина на международната конференция „Европейско земеделие и  стойност на хранително-вкусовата верига: динамика и иновации“ в София. Събитието се проведе от 22 до 24 октомври и събра представители на академичните среди, бизнеса и администрацията, работещи в сферата на земеделието, с цел да  се обсъдят предизвикателствата пред развитието на земеделието и хранително-вкусовата верига.

Български

HNV-Link: От 4 до 7 юли 2018 бяхме домакини на посещението на колегите от Румъния в нашия район на знанието в Западна Стара планина

Екипът на СТЕП заедно с приятели и съмишленици от Западна Стара планина посрещнахме колегите от Румъния за да представим иновациите от нашия район, които подкрепят високата природна стойност в земеделските земи.

Български

Трето посещение за обмяна на опит по проект HNV-Link в района на Тарнава Маре - Румъния

Експерти, фермери и заинтересовани страни от  два района на знанието на проекта HNV Link: Западна Стара планина – България и Източните хълмове на Клюж – Румъния ще се срещнат в Тарнава Маре – Румъния от 25 до 27 юли 2018 г.

Български

HNV-Link представи иновациите от Западна Стара планина на Тематичната среща на Националното изложение на месодайни породи овце

Янка Казакова от екипа на СТЕП сподели иновациите, съхраняващи високата природна стойност в Западна Стара планина  с участниците в тематичната среща на Националното изложение на месодайни породи овце. Срещата се проведе на 15 юни 2018г. в гр.Сливен с над 50 участника – фермери, собственици на животни от породите Ил дьо Франс и Мутон Шароле; представители на Министерство на земеделието и ИАСРЖ, научни работници и разбира се – организаторите от Асоциацията за развъждане на породата Ил дьо Франс в България.

Български

Стартирахме посещенията за обмяна на опит по проект HNV-Link между хората от райони с Висока Природна Стойност: Животновъд от Западна Стара планина е в района на знанието „Вастра Гьоталенд“ - Швеция

От 6 до 10 юни 2018 г. шведският район на знанието „Вастра Гьоталенд“  е домакин на посещение за обмяна на опит в рамките на проект HNV-Link. Представители на водещия партньор Средиземноморски агрономически институт на Монпелие (CIHEAM-IAMM, Франция), екипът и фермери от района на знанието „Дартмор“ (Великобритания), както и Павлин Антонов, идеен съмишленик на проекта и животновъд, опазващ високата природна стойност в българския район на знанието - Западна Стара планина ще проучат иновациите използвани от шведските фермери.

Български

Работна среща “ОСП на кръстопът: Съединението за устойчивост прави силата“

На 4 юли 2018 г. в музея „ Земята и хората“ се проведе работна среща „ОСП на кръстопът: Съединението за устойчивост прави силата“.  Работната среща бе насочена към споделяне на практическия опита  и научените уроци от прилагане на проекти, фокусирани върху опазване на природата и биоразнообразието в земеделските земи и  представяне на предложението за новата ОСП за периода след 2020 г.  В работната среща, организирана от Nabu и Birdlife, участваха повече от 70 представителя на различни  заинтересовани страни, институции и неправителствени организации.  

Български

Страници